10 tips om brandwonden bij je kind te voorkomen

Nationaal record voor het Rode Kruis
september 18, 2017
Even voorstellen: instructeur Erica
oktober 4, 2017

Robin goed goed

Wist je dat kinderen tussen de 12 en 18 maanden oud het grootste risico op brandwonden lopen? Bijna de helft van al deze ongelukken bij kinderen worden veroorzaakt door een kop hete koffie of thee. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, daarom geven we je hierbij 10 tips om ervoor te zorgen dat dit jouw kind niet overkomt.

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting worden baby’s en peuters vaker met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum dan andere leeftijdsgroepen. Vanaf 7 maanden oud loopt het aantal brandwonden bij kinderen op en bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden oud is een duidelijke piek zichtbaar. In bijna 90% van de gevallen is de oorzaak een hete vloeistof, zoals thee, koffie of (bad)water. Wist je dat een klein scheutje thee al ernstige brandwonden kan veroorzaken bij een kind?

Oorzaak piek
Dat de meeste brandwonden ontstaan bij kinderen tussen de 1 en 1,5 oud is niet zo gek. Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen zich ontzettend snel. Ze leren allerlei vaardigheden, zoals optrekken, kruipen en lopen. Helaas gaat dit ook wel eens mis. Want was als je kind ineens wel bij jouw hete koffie kan? Volgens de Brandwonden Stichting gaat deze ontwikkeling bij kinderen vaak sneller dan ouders denken. “Dat overkomt mij niet,” is een veelgehoorde reactie van ouders. Maar een tip van de Stichting: onderschat het leervermogen van kleine kinderen niet en houd rekening met de risico’s.

Gevolgen brandwonden
Door een paar druppels heet water kan een klein kind al ernstige brandwonden oplopen. Blijvende littekens zijn vaak het gevolg. En dat is niet het enige. Sonja Scholten, brandwondenarts in het brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, legt uit: “Kinderen hebben een dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen. Ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders is groot. Ouders kampen vaak langdurig met een schuldgevoel.”

Tips om brandwonden te voorkomen
Jonge kinderen lopen extra risico. 25% van de patiënten in het brandwondencentrum is jonger dan 5 jaar. Wat kun je als ouders doen om de kans op een brandwond bij jullie kind te minimaliseren? Hierbij geven we 10 tips:

  1. Berg lucifers en aanstekers goed op.
  2. Wees alert wanneer je kaarsen aansteekt.
  3. Zet hete koffie en thee buiten het bereik van kinderen.
  4. Leeg de waterkoker na gebruik.
  5. Drink geen hete vloeistoffen met een kind op schoot.
  6. Test altijd het badwater met je elleboog of een thermometer: 37 graden is de beste temperatuur.
  7. Zorg dat er geen stoelen of andere opstapmogelijkheden zijn in de keuken.
  8. Plaats een temperatuurbegrenzer op de kraan.
  9. Zorg voor korte snoeren van elektrische apparaten zodat kinderen er niet aan kunnen trekken.
  10. Gebruik indien mogelijk de achterste pitten van het gasfornuis en draai stelen naar de zij- of achterkant

Vanaf 12 september start de Nederlandse Brandwonden Stichting een voorlichtingscampagne. Meer informatie vind je op de website. Wil jij weten wat je moet doen wanneer het per ongeluk toch een keer misgaat? Tijdens een cursus EHBO bij baby’s en kinderen leer je wat je moet doen als jouw kind een brandwond oploopt. Hier vind je een overzicht van de cursussen die EHBO Bureau aanbiedt.