Hoe (brand)veilig is het bij jou thuis voor baby’s en kinderen?

Ben jij bereid levens te redden met behulp van een AED?
maart 12, 2018
Jong geleerd, oud gedaan: hoe gaan kinderen om met geld?
maart 12, 2018

 

Robin pan

Veiligheid voor kinderen

Lennart was 7 jaar toen hij een enorme brandwond opliep. “De brandwond op mijn buik en borst was zó groot en heftig. Ik moest meteen geopereerd worden, anders had ik het niet overleefd.” Een groot litteken herinnert Lennart aan het voorval dat jaren geleden gebeurde.

 Bij Lennart was de oorzaak van zijn brandwond rondvliegend vuurwerk. Maar ook andere oorzaken bij kinderen komen vaak voor. Denk aan verbranding door hete stoom die uit de vaatwasser komt of door een strijkijzer dat nog gloeiend heet is. Het grootste deel van de brandwonden bij kinderen wordt echter veroorzaakt door hete vloeistoffen. Een kop koffie of een mok hete thee zijn de grootste boosdoeners. Natuurlijk denk je: dit overkomt mij niet. Maar vergis je niet, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Denk aan de veiligheid van je kind
Je hebt net koffie gezet. De grote mok staat af te koelen op het aanrecht. Hartstikke veilig zal je denken: daar kan je kind niet bij. Maar voor je het weet klautert je peuter of kleuter op een kurkje of de prullenbak en staat die grote mok niet langer veilig op het aanrecht. En wat als je baby, die kruipend de keuken in komt, het snoer van de waterkoker te pakken krijgt dat niet goed is weggewerkt of zich optrekt aan het tafelkleed waar je net je koffie hebt neergezet?

Hoe veilig is het bij jou thuis?
Doorloop je woning eens goed en check de veiligheid in huis voor je baby/kind: staan er kaarsen op het dressoir? Zorg dan dat er geen kruk of poef in de buurt staat. Laat ook de lucifers of aanstekers niet rondslingeren. Voordat je het weet zit je kind met de lucifers te spelen. Klaar met koken? Zet de hete pannen dan op de achterste gaspitten. En zijn de snoeren van je waterkoker en koffiezetapparaat goed weggewerkt? Meer tips om ervoor te zorgen dat je kind veilig is in huis en geen brandwond oploopt vind je hier.

Leer meer over de veiligheid van je baby/kind
Kleine kinderen moeten alles nog leren en ontdekken. Een ongeluk zit dan ook echt in een klein hoekje. Wil jij weten wat je moet doen wanneer je baby/kind toch een brandwond oploopt? Dit onderdeel komt aan bod komen tijdens de cursus EHBO bij baby’s en kinderen. Leer alles over veiligheid en wat te doen in noodsituaties. Meer weten? Check hier snel ons aanbod aan EHBO cursussen.

 

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting