‘Verstikking in zelfs een knakworst’

10 TO DO’s bij griep
april 13, 2016
Fietsen met je baby in een draagzak; GO or NO GO?
mei 25, 2016

Eye opener

“Verstikking in zelfs een knakworst” Dit was een opvallend inzicht van een van de ouders die deelnam aan de EHBO workshop gister. Een knakworst is één van de beruchte verslikkers bij baby’s en kinderen. In deze blog lees je waarom én wat je het beste kunt doen om dit te voorkomen.

Statistieken
Voedsel is de nummer 1 oorzaak van een verslikkingsongeval.  Op nummer twee staan munten en op drie balonnen of ander speelgoed.
De meeste kinderen die opgenomen worden in Nederland door een verslikkingsongeval zijn onder de 1 jaar oud. Maar ook bij kinderen die hun tanden en kiezen al hebben komt verstikking nog steeds voor. In 2012 zijn er in Nederland 110 kinderen (tussen de 0-5 jaar) opgenomen door een verslikkingsongeval.

Waarom is juist een knakworst (cherrytomaat of druif) risicovol?
Een knakworst heeft dezelfde grootte als de luchtpijp van een kind. Daarnaast is de vorm van een knakworst cilindrisch, waardoor de gehele luchtpijp afgesloten kan worden. De structuur van een knakworst is vormbaar, waardoor het gemakkelijker blijft vastzitten in de luchtpijp en er hierdoor moeilijker uit kan schieten. Zacht samendrukbaar voedsel leidt vaker tot het overlijden van een kind, dan hard voedsel.

Hoe kun je een verstikking voorkomen?
1. Leer je kind goed kauwen (ook al heeft hij al zijn tanden en kiezen al)
2. Leer je kind dat hij of zij niet praat en eet tegelijk of niet rondloopt en eet tegelijk. Dit verhoogt de kans op een verslikking.
3. Als je je kind een knakworst, druif of cherrytomaat geeft snijd deze dan door midden (door de lengte) en het liefst door vieren.
4. Blijf bij je kind als het eet, want als je kind zich verstikt hoor je dat niet.
5. Zoek naar informatie als ouder of verzorger, zodat je weet hoe je moet handelen als je kind zich verslikt en volg een EHBO cursus.

Bron: ‘Pas op, Kijk uit’, auteurs: F. Slee en M. Vehmeijer