Internationale Epilepsie dag

Met reanimeren kun je echt levens redden
februari 2, 2018
Ben jij bereid levens te redden met behulp van een AED?
maart 12, 2018

jesse-orrico-60373

Vandaag is het Internationale Epilepsie Dag. Tijdens deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor epilepsie. Wist je dat er in Nederland ongeveer 20.000 kinderen epilepsie hebben? Hier leggen we uit wat epilepsie is, hoe het behandeld kan worden en wat je moet doen wanneer iemand in je omgeving een epilepsieaanval krijgt.

Wat is epilepsie?
Ineens begint je zoon hevig te trillen. Hij ligt op de grond en maakt ongecontroleerde bewegingen. Je schrikt je natuurlijk een ongeluk. Het zijn kenmerken van epilepsie. Bij een epilepsieaanval vinden er ongecontroleerde bewegingen van armen, benen en het hoofd plaats. Iemand die een epilepsieaanval krijgt kan het bewustzijn verliezen. Maar wat is epilepsie? Epilepsie is een stoornis in de hersenen waarbij zich tijdelijk, plotseling en ongecontroleerd grote groepen hersencellen ontladen. Dit kan een soort kortsluiting genoemd worden. Een epilepsieaanval is over het algemeen het gevolg.

Epilepsie bij kinderen
In totaal zijn er zo’n 20.000 kinderen in Nederland die gediagnosticeerd zijn met epilepsie. Dit gebeurt door middel van allerlei onderzoeken in het ziekenhuis, waaronder een EEG en MRI-scan. De behandeling van epilepsie bij kinderen bestaat meestal uit het gebruik van medicijnen die de epilepsieaanvallen kunnen minderen of zelfs voorkomen. Er zijn verschillende vormen van epilepsie bij kinderen. Sommige vormen komen alleen voor op jonge leeftijd en kunnen later weer verdwijnen. Op de website van het Epilepsiefonds vind je meer informatie over epilepsie bij kinderen.

Wat moet je doen bij epilepsie?
Je kind krijgt een epilepsieaanval. Of je loopt in de supermarkt en ziet ineens een jongen schokkende en ongecontroleerde bewegingen maken. Gaat het om een slachtoffer waarvan je weet dat hij epilepsie heeft? Wacht dan kort het verloop van de aanval af. Meestal duurt een epilepsieaanval enkele minuten en is eerste hulp niet nodig. Blijft het slachtoffer in de aanval of raakt hij bewusteloos? Bel dan direct 112 en zet je telefoon op de luidspreker. Zorg ervoor dat het slachtoffer zich niet kan bezeren en niets in de mond heeft. Komt het slachtoffer weer bij vóór aankomst van de ambulance? Bel dan eventueel nogmaals 112 om dit door te geven.