5 tips om een veilige online omgeving voor je kind te creëren

1 op de 7 kinderen PTSS na behandeling op intensive care
oktober 20, 2017
7 tips voor een goed gesprek met je peuter of kleuter
november 7, 2017
Show all

Hands on acquaintance with Photoshop

Hands on acquaintance with Photoshop

Doordat we zelf bijna dag en nacht online zijn kunnen onze kinderen natuurlijk niet achterblijven. Steeds meer kinderen hebben dan ook een mobiele telefoon en grote kans dat jouw peuter nog beter met de iPad om kan gaan dan jijzelf. Maar hoe houd je als ouder in de gaten wat je kind online allemaal uitspookt en hoe zorg je voor een veilige digitale wereld? Hierbij geven we je 5 tips.

1. Praat met je kind
De eerste tip is gelijk de belangrijkste: praat met je kind over zijn of haar internetgebruik. Wat wil je kind allemaal online doen? Welke sites worden er bezocht? Met wie hebben ze online contact? Leg uit wat wel en niet mag en maak duidelijke afspraken over het internetgebruik. Spreek bijvoorbeeld af dat er alleen in de woonkamer geïnternet mag worden. Plaats een computer of laptop dan ook in het zicht. Zo kun je beter toezicht houden dan wanneer de computer bijvoorbeeld op de slaapkamer of op zolder staat. Geef ook aan wat wel en niet mag online: geef niemand persoonlijke informatie, klik niet op vreemde links en praat alleen met vriendjes en vriendinnetjes die je ook in het echte leven kent.

2. Beperk de toegang
Terwijl je kind rustig achter een tablet zit kan jij eindelijk even het speelgoed opruimen, een dweil door het huis halen en het eten opzetten. Handig natuurlijk, maar ook nu wil je weten wat je kind online uitspookt. Gelukkig kan dit. Geef je je telefoon aan je peuter? Vergrendel dan de home-knop van je telefoon zodat de kleine alleen toegang heeft tot de spelletjesapp. Heeft jouw kind al een eigen telefoon of tablet? Installeer dan de kindvriendelijke browser Mybee (http://www.mybee.nl/). Deze browser van KPN weergeeft alleen veilige sites.

3. Houd het online gedrag van je kind in de gaten
Er zijn diverse apps die je helpen toezicht te houden op het online gedrag van je zoon of dochter. Zo kun je bijhouden welke sites bezocht worden, hoe lang een bezoek duurt en met wie de kids online contact hebben. Meer weten? Hier vind je meer informatie. Natuurlijk kun je ook af en toe de browsegeschiedenis op de computer controleren. Hier kun je zien welke websites er in de afgelopen periode allemaal bezocht zijn.

4. Pas op voor social media
Facebook, Instagram en Snapchat: steeds meer kinderen hebben een account op één van de vele online netwerken. Een leuke manier om zo in contact te blijven met vrienden en vriendinnen, maar pas hier wel mee op. Bespreek met je kind ook de risico’s van social media: niet iedereen is wie hij zegt dat hij is, wees voorzichtig met foto’s (wat eenmaal online staat is moeilijk weer offline te halen) en deel niet zomaar persoonlijke informatie. Probeer de tijd op social media ook te beperken: laat het geen hoofdactiviteit worden. Geef hierin het goede voorbeeld. Als jij als ouder geen afstand kunt nemen van je telefoon tijdens het eten en ’s avonds voor de tv nog snel je tijdlijn checkt, dan is er een grote kans dat je kinderen hier een voorbeeld aan nemen.

5. Blijf up-to-date
We leven in een digitale wereld en onze kinderen groeien in deze wereld op. Vaak hebben zij nog meer kennis over de nieuwste apps en online tools dan wij, maar probeer toch op de hoogte te blijven. Houd je kennis up-to-date zodat je hier met je kind over kunt praten. Via de website http://mijnkindonline.nl/ kun je de laatste online ontwikkelingen goed in de gaten houden. Heb je toch nog vragen over het online gedrag van je kind? Dan kun je die hier stellen aan een deskundige.