8 tips & tricks om een zomerongeluk te voorkomen

EHBO Bureau geeft Shortcourse EHBO tijdens We Are Pregnant beurs
maart 5, 2019
Hoe je buitenspelen leuker maakt dan de tablet
juni 4, 2019

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je kleine kinderen hebt. Zodra het zomer wordt, lopen kinderen meer risico op (kleine) ongelukken. Denk hierbij aan wespensteken, tekenbeten, oververhitting, zonverbranding en brandwonden door de barbecue. Gelukkig kun je als ouder veel van deze risico’s flink indammen. Hoe? Dat leggen we je natuurlijk graag uit. Hierbij 8 tips om deze zomer ongeschonden door te komen.

 

Tip 1: Afkoelen in het zwembad of op het strand? Gebruik een zwemvest en spreek af wie er op de kinderen let.
Wist je dat er ieder jaar 700 kinderen zoekraken op het strand en dat dit aantal steeds verder oploopt? Een van de voornaamste redenen is dat ouders afgeleid zijn, bijvoorbeeld door hun telefoon. Verlies je je kind een minuut uit het oog, dan kan dit al levensgevaarlijk zijn. Kinderen kunnen namelijk al in een plasje van 2 centimeter verdrinken. Daarbij is het goed om te weten dat zwembanden en zwemvleugeltjes niet beschermen tegen verdrinking, alleen een zwemvest is effectief. Dit zorgt er namelijk voor dat een kind weer op de rug draait als het dreigt te verdrinken. Kortom: gebruik een zwemvest of reddingsvest, maak duidelijke afspraken wie er op de kinderen let en laat je niet afleiden.

Tip 2: Steek jij vanavond de barbecue aan? Waarschuw de kinderen voor het gevaar.
Lekker barbecueën als afsluiting van een zomerse dag. Heerlijk, maar pas op met spelende kinderen. Een kind heeft een dunnere huid dan een volwassene waardoor hij bij dezelfde temperaturen veel sneller brandwonden oploopt. Leg je kind(eren) uit waarom de barbecue gevaarlijk is, speek af dat de kids niet in de buurt van de barbecue mogen komen (doe dit bijvoorbeeld met een zichtbare barrière van een rijtje stoelen) en ruim rollend speelgoed zoals een voetbal of frisbee op tijdens het barbecueën.

Tip 3: Geniet van de zon, maar vergeet de kinderen niet elke 2 uur in te smeren om verbranding te voorkomen.
Een kinderhuid is extra vatbaar voor de uv-straling van de zon. Daarom is het belangrijk om de huid goed te beschermen als je een dag naar het strand gaat of lekker in de tuin geniet van het zomerse weer. Wat moet je doen? Smeer je kind in met zonnebrandcrème met een minimale factor van 30 – ook onder de kleding – en doe dit elke twee uur. Vergeet hierbij het gezicht, de voeten en de oren niet. Gebruik een hoedje en zonnebril om het hoofd en de ogen te beschermen tegen de zon en ga niet tussen 12.00 en 15.00 uur de zon in, dan is de zon het sterkst. Kinderen jonger dan 1 jaar houd je helemaal uit de directe zon.

Tip 4: Wespen horen helaas ook bij de zomer. Neem maatregelen om een wespensteek te voorkomen.
Terwijl je net lekker een ijsje zit te eten, zoomen ze alweer om je heen. Hoe kun je voorkomen dat je gestoken wordt? De belangrijkste tip: blijf rustig. Wespen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Sla dus niet om je heen en ren niet weg. In de meeste gevallen gaat de wesp dan vanzelf weer weg. Wespen komen vaak af op zoete drankjes of (restjes) eten. Drink daarom je limonade door een rietje en ruim etensresten gelijk op.

Tip 5: Plaats nooit een dekentje over de kinderwagen ter verkoeling.
Tijdens een warme zomerdag lijkt het een goed idee om je baby af te schermen van de straling van de zon door een dekentje of hydrofiele doek over de kinderwagen te plaatsen. Doe dit niet. Je kind op deze manier beschermen tegen de zon kan namelijk levensgevaarlijk zijn doordat de temperatuur onder de deken extra snel oploopt. Hierdoor kan er oververhitting ontstaan. Blijf in de schaduw of gebruik ter verkoeling een parasol.

Tip 6: Laat je kind nooit alleen achter in de auto.
Even snel de supermarkt in terwijl je kind in de auto zit? Doe dit niet! Volwassenen kunnen beter tegen de hitte dan kinderen: de lichaamstemperatuur van kinderen stijgt drie tot vijf keer sneller dan die van volwassenen. Doordat de temperatuur in een auto al binnen enkele minuten flink kan stijgen zal een kindje oververhit raken. Volgens wetenschappelijk onderzoek duurt het slechts één uur voordat de temperatuur in een geparkeerde auto hoogtes bereikt die zelfs dodelijk zijn voor een kind. Laat je kind daarom nooit achter in de auto.

Tip 7: Wandeling maken door de duinen? Pas op voor teken.
Teken – die in het voorjaar en in de zomer actief zijn – nestelen zich graag in het hoge gras, langs bermen en in struiken. Ze kunnen zich in de huid nestelen wat gevaarlijk kan zijn. Een tekenbeet kan namelijk vervelende ziektes veroorzaken, zoals de ziekte van Lyme. Wil je een tekenbeet voorkomen? Blijf dan op de paden lopen, bedek de huid en draag sluitende kleding. Doe bijvoorbeeld je broek in je sokken als je door het bos loopt en maak gebruik van insectenwerende middelen waar DEET in zit. Heb je toch een tekenbeet te pakken? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk.

Tip 8: Wees voorbereid: neem een EHBO-koffer mee en volg een EHBO-cursus.
Uiteraard is het onmogelijk om je kind overal tegen te beschermen. Het kan helaas ook een keer misgaan. Zorg allereerst dat je altijd een EHBO-koffer meeneemt met de belangrijkste items, zoals een tekentang, voldoende (waterbestendige) pleisters, gaasjes, verband, een schaar, hechtstrips en een pincet. Wil jij zeker weten dat je juist handelt als je kind dreigt te verdrinken of een flinke brandwond oploopt? Volg dan een EHBO-cursus. Bij EHBO Bureau kun je een 3-uur durende EHBO-cursus volgen en leer je alle ins en outs op het gebied van eerste hulp bij baby’s en kinderen. Je leert niet alleen wat je moet doen, maar je voelt je ook een stuk zekerder in noodsituaties. Wist je dat de kosten van een EHBO-cursus soms nog vergoed worden door je zorgverzekeraar ook? Kortom, wat houdt je nog tegen?

Schrijf je hier in voor een EHBO Basics cursus voor je op vakantie gaat

 

Bronnen: Rode Kruis, RIVM, Pas op Kijk uit – Fieke Slee & Mariëlle Vehmeijer