Help, wat moet ik doen bij een koortsstuip?

5 tips: zo gebruik je het autozitje op de juiste manier
oktober 23, 2018
Ligt verslikking op de loer bij de Rapley-methode?
november 20, 2018

 

Jonge kindjes zijn bij koorts gevoelig voor koortsstuipen. Een ontzettend angstig gezicht, want tijdens een koortsstuip maakt een baby schokkende bewegingen, de ogen draaien weg en ademhalen gaat moeizaam. Het lijkt op een epileptische aanval en ziet er ernstig uit, maar dat is het over het algemeen niet. 5% van de kinderen krijgt wel eens een koortsstuip. Hoe zorg je ervoor dat jij als ouder niet totaal in de paniek-modus schiet maar goed handelt? Lees het hier.

Kenmerken
Een koortsstuip ontstaat wanneer de temperatuur van je kindje snel oploopt. Er ontstaat dan een soort kortsluiting in de hersenen. Het gevolg is dat je kindje bewusteloos raakt en heftig begint te schokken. Ook kan het zijn dat de huidskleur blauw of grauw wordt. Een koortsstuip komt in principe alleen voor bij kinderen jonger dan 5 jaar en is bijna altijd ongevaarlijk.

Wat moet ik doen als mijn kind een koortsstuip krijgt?

  • (Laat) 112 bellen
  • Blijf kalm
  • Zorg dat je kind zich niet kan bezeren
  • Leg je kind na de stuip op de zij

Het enige dat je als ouder kunt doen als je kind een koortsstuip krijgt is rustig blijven en ervoor zorgen dat hij of zij zich niet kan bezeren. Bel 112 en leg je kind na een stuip in de stabiele zijligging zodat hij of zij vrij kan ademen. De alarmcentrale kan je ook vertellen wat je moet doen. Is de koortsstuip over? Geef dan nooit aspirine aan je kind, daar kunnen kinderen namelijk ernstige complicaties aan overhouden. Paracetamol mag wel, maar helpt koortsstuipen niet voorkomen. Neem na afloop van een koortsstuip contact op met je huisarts zodat er gekeken kan worden naar de oorzaak. Meestal is er sprake van een onschuldige virale infectie, maar de arts zal voor de zekerheid altijd kijken of er tekenen zijn van hersenvliesontsteking (meningitis).

Kan een koortsstuip gevaarlijk zijn?
Een koortsstuip kan gevaarlijk zijn als de oorzaak een hersenvliesontsteking is. Dit kun onder andere zien aan blauwe vlekjes die verschijnen op de huid. Lees hier het verhaal van een moeder die haar zoontje verloor aan een hersenvliesontsteking. Zij wil dat alle ouders het volgende weten: “Let op vlekjes als je kind ziek is. De vlekjes die ontstaan noemen ze ook wel blauwe mazelen: het zijn vrij grote blauwe plekjes. Ik heb ze met mijn eigen ogen gezien maar heb er niets mee gedaan. Ik weet niet of Fabian nog had geleefd als ik bij het zien van de vlekjes direct de dokter had gebeld. En dat zal ik nooit weten. Maar let er alsjeblieft op. Hersenvliesontsteking is een wolf in schaapskleren.”

Wat zijn de gevolgen van een koortsstuip?
In de meeste gevallen gaat een koortsstuip binnen 5 tot 15 minuten vanzelf weer over en is het vrij onschuldig. Het ziet er heftig uit voor ouders, maar een koortsstuip kan in principe geen kwaad: het zal de hersenen niet beschadigen. Wel is de kans op herhaling volgens artsen 35%, dus er is een kans dat het nogmaals gebeurt. Hoewel een koortsstuip lijkt op epilepsie, is dit geen voorteken. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat zich later epilepsie ontwikkelt minimaal is (0,5% ­ 1%). Of dit gebeurt hangt bovendien samen met epilepsie in de familie.

Tijdens de Baby Verzorging en EHBO-cursus wordt er aandacht besteed aan een koortsstuip. Wil jij graag van een professional leren wat je moet doen bij een koortsstuip, maar ook bij andere (veelvoorkomende) ongevallen bij baby’s en kinderen? Bekijk dan hier ons aanbod aan EHBO-cursussen of schrijf je direct in voor een cursus bij jou in de buurt