Ligt verslikking op de loer bij de Rapley-methode?

Help, wat moet ik doen bij een koortsstuip?
november 9, 2018
5 tips om je huis babyproof te maken
november 29, 2018

Vanaf 6 maanden oud kan je kindje starten met het eten van vast voedsel. Maar wat is de beste methode om je kind over te laten stappen van borstvoeding/flesvoeding naar vast eten? Een bekende manier is de Rapley-methode. Hierbij is het uitgangspunt om je kind spelenderwijs te leren omgaan met vast voedsel. Geen potjes gepureerd eten, maar een stuk wortel zo uit het vuistje. De ene ouder vindt het spannend, de ander zweert erbij. Wat moet je weten over de Rapley-methode?

Voedsel laten ontdekken
Je kind zelf laten bepalen wat, wanneer en hoeveel er gegeten wordt: dat is de Rapley-methode in het kort. De naam Rapley komt van de onderzoeker Gill Rapley. Zij onderzocht of baby’s spontaan op vast voedsel over zouden gaan, als ze de kans kregen. De conclusie was dat ze dat niet alleen deden, maar dat het een stuk makkelijker ging, omdat de baby zelf de controle had. De oprichter van Kennisinstituut Borstvoeding.com, Stefan Kleintjes (lactatiedeskundige en kinderdiëtist), heeft de Nederlandse versie van de Rapley-methode gemaakt: de Kleintjesmethode.

Geen stukjes, niet pureren..
Vast voedsel ter grootte van een vuist – denk hierbij aan gekookte stronkjes brocolli en broodkorsten – worden niet gesneden of gepureerd maar simpelweg uit de hand gegeten. Er wordt aangeraden na 6 maanden te starten, voor die tijd heeft een baby voldoende voedingsstoffen uit borstvoeding of kunstvoeding. Vanaf 6 maanden zijn de darmen voldoende gegroeid om kleine beetjes voedsel te verteren.

Leren eten met vallen en opstaan
Zelf eten, zonder gevoerd te worden. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. In het begin zal je kindje veel knoeien, moeite hebben met het eten naar de mond brengen en nog niet goed kunnen kauwen. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander, maar dit hoort er allemaal bij. Volgens Stefan Kleintjes is het dan ook het beste om niet in te grijpen. Zo zegt hij in een artikel op Borstvoeding.com: “Het beste is om je kind het helemaal zelf te laten ontdekken. Net zoals dat met leren lopen of leren praten ook gaat. Een baby die in zijn eigen tempo, op eigen houtje zélf het eten kan ontdekken zal af en toe kokken, maar hij zal ook veel leren en in de loop van de tijd steeds beter en effectiever zelf kunnen eten.”

Is dat niet gevaarlijk?
Veel ouders zijn bang dat hun kind zich verslikt als zij zelf bepalen wat en hoeveel ze eten. Volgens Kleintjes is de kans op verslikking bij gepureerd eten juist groter. Zo zegt hij: “Om gepureerd eten te eten, moet het voedsel naar achteren gezogen worden. Dat voedsel dat dan achterin de mond komt, kan leiden tot verslikken. Voeden van gepureerd eten met een lepel heeft dus een verslikrisico. En zeker het gepureerd eten dat stukjes bevat.” Hij vindt dan ook dat je je kind de tijd moet geven om het eten te ontdekken. Je kind pakt het eten vast, gaat eraan sabbelen en probeert langzaam te kauwen. Dit start ongecontroleerd, maar langzaamaan leert hij hoe hij het eten in de mond krijgt en kan kauwen. Pas hierna wordt geleerd om te slikken.

Kans op verslikking
Als je kind nog niet weet hoe hij moet slikken, zou je verwachten dat dit problemen oplevert. Toch hoef je je ook hier geen zorgen over te maken volgens Kleintjes: “Een baby van onder het jaar heeft een sterke kokhalsreflex: die zit eerst voor in de mond en verplaatst zich geleidelijk, omdat de baby oefent met het eten van vast voedsel, naar achteren. De kokhalsreflex beschermt je kind tegen het verslikken. Komt het eten te dicht bij de keel en is de coördinatie nog niet optimaal, dan kokt het kind het eten er weer uit. Om vervolgens weer opnieuw te beginnen.” Kortom: je baby leer eten met vallen en opstaan.

Is de Rapley-methode iets voor jou?
Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de Rapley-methode zeggen voorstanders dat er veel voordelen zijn. Zo eet je kindje gewoon mee wat de pot schaft, draagt de Rapley-methode bij aan de ontwikkeling van de motoriek en is er minder kans op overgewicht omdat je kind immers leert om zelf te bepalen hoeveel er gegeten wordt. Ook zal je kind duidelijk smaken leren herkennen wat zorgt voor een gezond eetpatroon op latere leeftijd. Maar let op: deze resultaten zijn niet wetenschappelijk bewezen.

7 tips
Bij EHBO Bureau leren wij onze cursisten juist om voedsel – en met name zacht samendrukbaar voedsel zoals knakworsten en druiven – altijd in vieren te snijden om verslikking te voorkomen. Wil jij de Rapley-methode toch proberen? Houd dan rekening met de volgende zaken:

  1. Start pas met de Rapley-methode als je baby 6 maanden oud is
  2. Blijf er altijd bij als je je kind te eten geeft
  3. Zorg dat je kind goed rechtop zit als hij eet
  4. Geef eten zo groot als een babyvuist
  5. Geef géén rond/ cilindervormig voedsel zoals druiven, cherrytomaatjes in zijn geheel (deze kunnen vast komen te zitten en zorgen voor verstikking)
  6. Kies ook producten met veel ijzer en zink (zoals vlees of volkorengraanproducten)
  7. Heb geduld

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van het eten van vast voedsel voor je kind? In dit artikel lees je er alles over.

 

Bronnen:

www.borstvoeding.com

www.consumentenbond.nl

www.oudersvannu.nl