Pas op voor de gevaarlijke reuzenberenklauw

Deze 3 belangrijke tips van de kortelijnsverpleegkundige moet je als ouder weten!
maart 6, 2020
Welke cursus past het beste bij jou?
juli 22, 2020

Het lijkt een mooie en vooral ongevaarlijke plant, maar dat is het niet: de reuzenberenklauw. Kom je in contact met de sappen van deze plant, dan kan dit leiden tot ernstige huidbeschadiging. Oppassen dus! Wat moet je doen als het toch misgaat? Je leest het hier.

Je hebt de reuzenberenklauw vast wel eens langs de weg zien staan. Vanaf begin juni zie je deze plant voornamelijk langs autowegen, spoorwegen en wandelpaden in het bos. Hij valt goed op, want de reuzenberenklauw kan maar liefst 3,5 meter hoog worden. Het is een bekende plant, die je kunt herkennen aan de grote witte bloemschermen die een omvang van ruim een meter kunnen halen.

Vermijd contact met de reuzenberenklauw
Maar pas op. Hoewel deze plant uitermate geschikt lijkt voor kinderen om zich onder te verstoppen of rondom te spelen, moet je voorkomen dat je de reuzenberenklauw aanraakt. Kom je namelijk in contact met de bladeren, stengels of sappen van de plant, dan kan dit leiden tot grote blaren, brandwonden en zelfs ontstekingen.

Wat zijn de gevolgen?
Kinderen die in contact zijn gekomen met de sappen van de plant en vervolgens in de zon hebben gelopen komen vaak eerst thuis met jeukende rode blaasjes. Na een paar uur kunnen deze blaasjes uitgegroeid zijn tot grote blaren die lijken op ernstige brandwonden. Dit voelt niet alleen heel vervelend aan, de brandblaren genezen ook pas na 1 á 2 weken. Er kan bovendien een litteken ontstaan.

Wat moet ik doen als het misgaat?
Ben jij – of je kind – in aanraking gekomen met de reuzenberenklauw? Onderneem dan de volgende stappen:

  • In de mond: ga direct naar de spoedeisende hulp.
  • In de ogen: spoel de ogen uit en bel direct de huisarts.
  • Op de huid: spoel de huid af met water en zeep. Heb je geen water of zeep voor handen, bedek de huid dan om te voorkomen dat de huid in aanraking komt met zonlicht.

 

Wil je ook voorbereid zijn voor andere ongevallen met baby’s en kinderen in en om het huis?
Geef je dan nu op voor ons live webinar aanstaande woensdag. Ga naar ehbobureau.nl/live en leer in slechts 1 uur meer.


Bron: GGD Rotterdam
Foto: @boswachterTim (twitter)