Vergiftiging bij kinderen: alles wat je moet weten op een rij

“HELP, ik heb iets ergs gedaan bij mijn baby van 6 maanden oud!” Dit moet je weten over een zondagsarmpje
januari 9, 2019
1 op de 5 kinderen op de Eerste hulp door kindermishandeling
februari 8, 2019

 

Wist je dat vergiftigingen na val ongevallen de meest voorkomende oorzaak zijn van een ziekenhuisopname bij kinderen tot 5 jaar? Gelukkig kun je als ouder veel doen om ervoor te zorgen dat dit jouw kind niet overkomt. In dit artikel leggen we je uit hoe je een vergiftiging kunt herkennen en wat je moet doen als jouw kind met een giftige stof in aanraking is gekomen. Tot slot geven we je tips hoe je een vergiftiging kunt voorkomen.

Hoe herken ik een vergiftiging?
Een rode huid, jeuk, plotseling ziek en hevige pijn: het zijn symptomen van een vergiftiging. Bij ernstige vergiftigingen kunnen zelfs verschijnselen optreden zoals verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid. Vaak merk je het direct wanneer je kind een giftige stof heeft aangeraakt of binnen heeft gekregen.

Wat moet ik doen bij een vergiftiging?
Natuurlijk is het vooral belangrijk dat je niet in paniek raakt. Zit er nog vergif in de mond? Zorg er dan voor dat de kleine alles wat nog in de mond zit uitspuugt. Om te weten wat je verder moet doen, bel je naar de spoedlijn van de huisarts. Bij bewusteloosheid, benauwdheid en suf worden of uitgebreide (uitwendige) wonden bel je direct 112. Telefonisch worden er enkele vragen gesteld en je krijgt advies wat te doen. Volg het advies van de professionals op.

7 tips om vergiftiging bij je kind te voorkomen

  1. Berg medicijnen goed op en bewaar ze in de originele verpakking.
  2. Praat nooit over snoepjes als je het over medicijnen hebt.
  3. Vraag ook bezoek medicijnen goed op te bergen (hier denk je wellicht niet over na, maar bij bijna een kwart van de onopzettelijke geneesmiddelenvergiftigingen bij kinderen is de oorzaak medicatie van bezoek).
  4. Berg schoonmaakmiddelen veilig op (wist je dat een kindveilige sluiting niet betekent dat het onmogelijk is voor een peuter of kleuter om de dop open te krijgen? 15% van alle kinderen krijgt een schoonmaakfles binnen 5 minuten open. Goed opletten dus).
  5. Laat geen schoonmaakmiddelen in het toilet of de badkamer staan.
  6. Laat sigaretten of alcohol nooit in je handtas of voorraadkast staan.
  7. Controleer altijd of planten giftig zijn (wist je bijvoorbeeld dat narcissen giftig zijn? Zet deze dus buiten het bereik van kinderen)

 

EHBO-cursus baby’s en kinderen
Hoe zorg je ervoor dat jij juist handelt als je kind met een half opgegeten vaatwastablet of een fles omgevallen bleekmiddel op de keukenvloer zit? Tijdens een cursus EHBO bij baby’s en kinderen leer je wat te doen bij de meest voorkomende ongevallen bij kinderen, waaronder een vergiftiging. Dankzij deze kennis weet je hoe te handelen, maar leer je ook rustig te blijven in noodsituaties. EHBO Bureau verzorgt diverse EHBO-cursussen, zowel op locatie als bij jou thuis. Nieuwsgierig? Bekijk hier ons aanbod of neem contact met ons op.

Bronnen

  • Pas op, kijk uit – Fieke Slee & Marielle Vehmeijer
  • Het Rode Kruis