Voorkom koolmonoxidevergiftiging dankzij deze tips

1 op de 5 kinderen op de Eerste hulp door kindermishandeling
februari 8, 2019
EHBO Bureau geeft Shortcourse EHBO tijdens We Are Pregnant beurs
maart 5, 2019

Koolmonoxide: je ziet het niet, je proeft het niet, je ruikt het niet en toch kan het enorm schadelijk zijn voor je gezondheid. Met name kleine kinderen, ongeboren baby’s en zwangere vrouwen lopen meer risico op koolmonoxidevergiftiging omdat zij extra gevoelig zijn voor dit gas. Niet voor niets waarschuwt de Brandwondenstichting voor deze ‘sluipmoordenaar’. Wist je dat ook moderne cv-ketels niet altijd safe zijn? Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om koolmonoxidevergiftiging bij jou en je gezin te voorkomen.

Wat is koolmonoxide precies? Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een kleurloos gas dat bijvoorbeeld ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare koolstofverbindingen. Het is belangrijk om te weten dat koolmonoxide met name vrijkomt bij bijvoorbeeld een slecht onderhouden kachel of geiser. Wist je dat bijna de helft van de koolmonoxidevergiftigingen wordt veroorzaakt door moderne cv-ketels? Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de ketels worden ingesteld op de verkeerde soort brandstof, de toevoer van zuurstof te klein is of dat onderdelen kapot zijn zonder dat dit wordt opgemerkt. Ook vogelnesten of vuil in de afvoer kunnen ervoor zorgen dat koolmonoxide in je huis terechtkomt. Juist omdat het gas dat vrijkomt kleurloos en geurloos is, is koolmonoxide zo gevaarlijk. Je merkt niets, totdat je bepaalde klachten krijgt.

Wat zijn de symptomen?
Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, slaperigheid, flauwvallen, een versnelde hartslag en verwarring: dit zijn de belangrijkste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging. Bij een hoge concentratie kun je zelfs bewusteloos raken, in een coma terechtkomen of in het uiterste geval overlijden. Jaarlijks overlijden in Nederland maar liefst elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Heftig, toch? Helemaal als je weet dat je met enkele eenvoudige handelingen een mogelijke koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen.

Hoe voorkom ik koolmonoxidevergiftiging?

  1. Maak gebruik van een koolmonoxidemelder en check of deze aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt namelijk dat niet alle CO-melders koolmonoxide op tijd signaleren. Dus als je er een aanschaft of één hebt hangen, kijk dan eerst even op deze website.. Daar zie je alle merken en meters onder elkaar met de resultaten uit het onderzoek.
  2. Laat je cv-ketel, geiser, kachel en openhaard minimaal 1 keer per jaar controleren door een vakman.
  3. Ventileer je huis goed, zet luchtroosters of ramen (gedeeltelijk) open. Zowel overdag als ’s nachts.


Wat moet ik doen in het geval van een koolmonoxidevergiftiging?

  • Open direct ramen en deuren
  • Waarschuw iedereen in huis
  • Ga zo snel mogelijk naar buiten
  • Bel 112. De alarmcentrale zal je vertellen wat je verder moet doen.

 

Bronnen: Brandwondenstichting en Brandweer