Waarom je kind heel even stopt met ademhalen: Breath-Holding Spells

Back to school: 3 EHBO-tips
september 11, 2019
Deze 3 belangrijke tips van de kortelijnsverpleegkundige moet je als ouder weten!
maart 6, 2020

Wees zeker van je zaak en volg een thuiscursus EHBO Baby & Kind.
Hier vind je meer informatie.

Wat zijn Breath-Holding Spells (BHS)?

Breath-Holding Spells zijn aanvallen waarbij jonge kinderen hun adem inhouden, waardoor ze blauw aanlopen en soms voor korte tijd het bewustzijn verliezen. BHS is onschuldig, maar het is zeer angstaanjagend voor ouders en het kind om mee te maken. Een aanval duurt kort; van secondes tot meer dan 1 minuut en worden getriggerd door heftige emoties van het kind, zoals een driftbui, een huilbui, frustratie of pijn.

 

Situatie: Een nog wat onhandig lopende peuter komt thuis te vallen. Moeder hoort wel een bons, maar het huilen blijft uit en zij haast zich naar hem toe. Zij treft haar kind roerloos op de grond liggend aan met de ogen naar boven gedraaid en met bleke lippen. Terwijl zij hem optilt verstijft hij ineens, de kaken worden op elkaar geklemd en de vuistjes gebald. Daarna vertoont hij wat schokjes en, na wat een eeuwigheid lijkt te duren, wordt hij weer slap en opent even later de ogen. Hij herkent zijn moeder meteen, huilt een beetje en valt vervolgens in slaap, waarbij de bleke gelaatskleur opvalt.


Bij wie?

Breath-holding spells kunnen vanaf de geboorte voorkomen. De meeste aanvallen komen voor bij kinderen van 1-2 jaar oud. Vanaf het derde levensjaar treden de klachten steeds minder vaak op. Bij 90% van de kinderen met breath-holding spells zijn de aanvallen verdwenen als ze zes jaar oud zijn. Het schijnt vaker voor te komen bij temperamentvolle kinderen en het is erfelijk. Het komt bij 5% van de kinderen voor.

Kenmerken

Meestal huilt een kind eerst heel hard en stopt bij een uithaal ineens met ademen. Het kind kan dan rood en daarna blauw aanlopen, buiten bewustzijn raken en slap of stijf worden. Verder kun je de volgende kenmerken tegenkomen:
– armen en benen kunnen schokken
– ogen kunnen wegdraaien
– urine laten lopen
– tijdens de aanval is er geen contact mogelijk
– ze kunnen na het bijkomen pijn ervaren

Wat kun je als ouder doen?

  • Tijdens een aanval is het belangrijk om kalm te blijven en rustig tegen je kind te praten. Misschien heb je de neiging om je baby of kind door elkaar schudden als hij even niet bij is, maar doe dit niet. Dit kan de aanval alleen maar verergeren
  • Zorg er verder voor dat je kind zich niet kan bezeren en leg hem even op zijn zij
  • Probeer er na afloop met je kind over te praten, maar maak het ook niet te groot. Als boosheid of frustratie de aanleiding waren kun je proberen of je hem kunt aanleren om deze gevoelens op een andere manier te uiten
  • Vermijd conflicten niet; in de hoop dat er dan geen aanvallen meer komen. Wanneer je kind merkt dat de aanvallen hem iets opleveren, kan hij ze uitlokken en gebruiken om aandacht of zijn zin te krijgen. Probeer een driftbui liever te voorkomen door humor, begrip of afleiding
  • Laat het ijzergehalte van je kind controleren.Bij veel kinderen die last hebben van breath-holding spells blijkt sprake te zijn van een ijzertekort. En kunnen de aanvallen afnemen door dit gebrek aan te vullen

Breath-Holding Spells is onschuldig, maar er moet wel uitgesloten worden dat de symptomen niet van iets anders (ernstigs) afkomstig zijn zoals een hartafwijking of epilepsie. Als het de eerste keer is en een arts heeft niet eerder verteld dat het BHS is, moet er zo snel mogelijk naar gekeken worden.

Bel 112 als het kind:

-bewusteloos is (niet bij lijkt te komen)
– blauw of grijs is
– met zijn lichaam schokt

Diagnose en behandeling

Bij het bezoek aan de huisarts helpt het wanneer je weet wat er vooraf ging aan de BHS. Huilde het kind, liep het rood aan en werd het blauw of juist wit. Gebeurde dit voor- of na het bewustzijnsverlies. Ook het wegdraaien met de ogen of het schokken van armen/benen is belangrijke informatie voor de huisarts. De diagnose BHS wordt nog wel eens verward met epilepsie. Om dit uit te sluiten kan een hersenfilmpje (EEG) gemaakt worden, wanneer er niets te zien is op de scan kan epilepsie uitgesloten worden.

BHS heeft geen behandeling nodig. Het allerbelangrijkste tijdens een aanval is dat je als ouder rustig blijft en er niet teveel aandacht aan schenkt. Deze aandoening is onschuldig en kinderen ontwikkelen zich verder normaal.

Aanvraag EHBO cursus thuiS